Manos del Uruguay - Algeria

  • 249 kr

I lager
Dela

Algeria är ett handfärgat garn från kvinnokooperativet Manos del Uruguay. När du köper detta garn hjälper du en kvinna i Uruguay att försörja sig och sin familj. Garnet är inte bara rättvisemärkt utan också otroligt mjukt och vackert. Det är fantastiskt att sticka med! Man känner mjukheten och kvaliteten. Man överraskas av att det hela tiden kommer nya färger och nyanser under arbetets gång. 

Garnet passar till sockor men även till annat som till exempel sjalar och tröjor. Algeria består av en blandning av superwash-behandlad merinoull och slitstark polyamid. Detta resulterar i fantastiskt mjukt garn med god formbarhet och skön känsla. Alla nystan är märkta med namnet på den kvinna som färgat det.

Gratis mönster hittar du här:

https://www.eddna.se/monster/gratismonster?garn=1743

Innehåll: 75% Superwash merinoull, 25% polyamid
Vikt: 100 g
Längd: 405 m
Stickor: 3

Manos del Uruguay startade sin verksamhet 1968 som ett sätt att hjälpa kvinnor på landsbygden i Uruguay till försörjning. På så sätt kunde man undvika att alltför många familjer splittrades genom att en av de vuxna tvingades söka sig till städerna för att få jobb. Idén var att utgå från de lokala förutsättningarna som tillgången till fårull och kvinnornas hantverkskunnande och skapa något utifrån det.

Idag är Manos ett kooperativ bestående av 400 kvinnor som spinner och handfärgar garner som sedan säljs över hela världen. Varje härva signeras av den kvinna som tillverkat den – därför vet man som köpare exakt vem som får del av ens garnköp. Sedan 2009 är organisationen också medlem i World Fair Trade Organization – vilket innebär att garnet är rättvisemärkt. 

En av de saker som gör Manos del Uruguays garner så unika är de vackra färgerna och meleringarna. Hemligheten ligger i små partier som färgas i vedeldade vattenkokare. Faktorer som det lokala vattnet, vädret och tid på året bidrar alla till de subtila nyanserna i de färger som tas fram.